Wintertour door Italie

Wintertour door Italie

Advendo in 2017 op carnavalstournee.

Het is nog maar vroeg in het seizoen en nu al is ons vlaggenschip “on the road”. Een vol afgeladen bus met aanhanger vertrok op woensdag 22 februari jl. naar Noord-Italië voor een musicale tour langs verschillende Italiaanse plaatsen Modena/Verona/Point Saint Martin.  De uitnodiging was in ieder geval Italiaans, uitbundig en hartelijk.

Voor sommigen liet het werk of de opleiding niet toe dat de volledig tour meegelopen kon worden. Hiervoor hadden we gelukkig nog een vliegtuig achter de hand en zo waren we wel mooi compleet (over teamspirit gesproken).Een geweldig weekend, fantastische sfeer, veel nieuwe vrienden. Vanaf het begin een goede klik met het Italiaanse publiek en de organisatie, voor herhaling vatbaar. Letop; beeldmateriaal en ftoo’s wwer toegevoegd. 

 

Een verslag door Elco Schrijver:

Advendo is maandag 27 februari jl. teruggekeerd van een uiterst fantastische reis van 5 dagen naar Italië met optredens in Modena, Verona en Pont-Saint-Martin. Met ruim 65 man (54 leden, 2 instructeurs, 4 mediateam leden, 3 materiaalmannen en 2 Dalstra chauffeurs) werd op woensdagavond 22 februari afgereisd naar het mooie Italië.

Onder zeer goede omstandigheden (warmte ca. 15 graden met zon) maar ook met slaaptekorten, vele reis- en paradekilometers zijn tijdens deze tour 5 carnavalsoptochten en 1 schooloptreden verzorgd. En tevens in het verleden van eerdere Italië reizen (2003 & 2009) mogen ervaren dat dit ook mooie gelegenheden zijn voor teambuilding, nu het WMC weer in aantocht is.

Met Advendo naar Italië, Leuk!!

Maar het voorbereiden begint al veel eerder, nadenken wat je in de tas moet doen bijvoorbeeld. Advendo kleding, vrije tijd kleding, handdoeken en overige toiletartikelen niet te vergeten. In verband met overnachtingen in sporthallen ook luchtbedden en slaapzakken mee. En natuurlijk niet te vergeten de gevulde koelboxen / tassen / dozen met veel bier, frisdrank en andere etenswaren (chips, koek, nootjes, worst, kaas etc.) voor onderweg.

Tijdens de onderhandelingen van deze reis diende zich een onvoorziene omstandigheid aan omdat i.v.m. de voorjaarsvakantie, aansluitende schooltentamens en verlofdagen niet iedereen met de bus mee zou kunnen of zelfs niet helemaal niet mee naar Italië. Dit groepje van ca. 15 personen heeft daarmee zelf de koppen bij elkaar gestoken om als alternatief met het vliegtuig te gaan. Iets minder leuk voor de mensen die wel ruim 18 uur met de bus zouden reizen, maar daarentegen wel om als complete groep te kunnen optreden.

Vertrek – Woensdag 22-02

Eenmaal bij het Advendo gebouw aangekomen is de bus nog niet gearriveerd. In de achterste hal lagen de verzamelde bagagespullen van de vlieggroep met het overige instrumentarium om geladen te worden. De groep van 15 mensen die gingen vliegen waren ’s ochtends al vanaf Schiphol vertrokken richting Venetië waar zij een dagje de toerist gingen uithangen. Rond 17.00 uur arriveerde de bus met aanhanger omdat er een beste hoeveelheid bagage mee moet en de brandweer ’s winters praktisch niet rijdt. Terwijl iedereen aan komt druppelen bij het gebouw is het materiaalteam druk bezig om de uniformen en instrumenten in te laden. Massa’s tassen en koelboxen gaan er mee. Vanwege het gewicht van de aanhanger en hoeveelheid bagage zijn er een aantal banken boven in de bus gebruikt als opslag. Door de mensen die gingen vliegen waren er dus extra plekken vrij. Onze 2 chauffeurs, Dick en Foeke, vonden het inpakwerk goed genoeg en zo zijn wij omstreeks 18.00 uur vertrokken bij het gebouw voor een reis van ca. 18 uur richting Modena. Voor de rest hebben wij ons in de bus vermaakt met muziek luisteren, kaart- en computerspelletjes en anderzijds onder het genot van de nodige biertjes en andere versnaperingen. Op een gegeven moment zijn de lampen uitgegaan zodat iedereen even een welverdiend uiltje kon knappen.

Dag 1 – Donderdag 23-02

In de vroege ochtendgloren van omstreeks 06.00 uur hadden wij inmiddels Zwitserland bereikt, na etappes van 3,5 á 4 uur rijden, en werd het tijd voor wat koffie en broodjes. Met daarbij een fantastisch uitzicht op besneeuwde bergtoppen is dat niet verkeerd wakker worden. Ondertussen hadden wij al zo’n 14 uur gereisd en dus nog 4 á 5 uur te gaan, waarna wij zonder al te veel oponthoud (behalve bij Milaan) aan het begin van de middag in Modena arriveerden. Ook de vlieggroep was inmiddels gearriveerd met de huurauto’s. Gezien de tijdsplanning zijn we eerst gaan eten, brood met pasta, en daarna in een nabij gelegen sporthal gaan omkleden voor het 1e optreden in het centrum van Modena van zo’n 1,5 uur. Tijdens de parade kwamen wij op het binnenterrein van een militaire academie gemarcheerd waar een aantal militairen in opleiding stonden opgesteld. Het enige wat ik mij kan herinneren van de omgeving is dat wij tijdens de Italië reis in 2003 ook een show hebben gelopen tijdens de taptoe op het plein voor de academie. Na het einde van de parade waren we ergens bij een pleintje aangekomen waar we stilstaand een aantal nummertjes hebben gepeeld, maar vooral heel lang (ruim een uur) hebben gewacht op….ja, op wat eigenlijk!? Niemand wist het eigenlijk, qua communicatie en organisatie zijn Italianen net als Fransen.

Na dit wachten zijn de 4 deelnemende muziekorkesten terug gemarcheerd richting de academie waar op het binnenterrein door alle orkesten nog eens 3x een muzikale toegift werd gedaan. Al met al duurde dit ook zo’n 2 uur waarna we terug gingen naar de eetgelegenheid voor een lunchpakketje en aansluitend naar de omkleedlocatie, alwaar we tegen half 9 ’s avonds richting San Felice sul Panaro zijn gereden voor onze slaapgelegenheid op een sportcomplex.

Dag 2 – Vrijdag 24-02

Deze ochtend hoefden we niet al te vroeg op, na het douchen was het ontbijt om half 9 gepland en tevens het maken van een lunchpakketje. In uniform vertrokken we om half 10 richting het 1e optreden van deze dag. Na 5 minuten rijden met de bus hebben we een optreden verzorgd bij een lokale kleuter- en basisschool waar bij aankomst de verzamelde kinderen al vol met enthousiast plezier en verwachting op het schoolplein stonden te wachten alsof Sinterklaas in aantocht was. Hier hebben we een ongeveer een half uurtje een optreden gedaan.

Aansluitend zijn we met de bus doorgereden naar het volgende middagoptreden, de carnavalsparade in Verona. Bij aankomst eerst met zijn allen gegeten in een pizzarestaurant en daarna door naar het startpunt van de parade. Eenmaal aangekomen bij de start stonden de paradewagens en overige deelnemers al klaar onder één grote geluidswalm vanuit de geluidsboxen op de wagens. Man, man, man…wat pokkeherrie overal, met moeite kon je elkaar verstaan en deed het gewoon zeer aan de oortjes (als Wiebo dit wist als audicien…). Oké, wij hebben ook veel lawaai maar toen hadden we zoiets van ‘moeten wij daar nog bovenuit komen’. Uiteindelijk heeft iemand nog iets van watten geregeld zodat wij onze oren konden bedekken. Door een klein gaatje te laten vallen met de wagens hadden we dan toch wat minder last van al die lawaaiwagens. Na een parade van ruim 3 uur hebben we het op laatste deel nog een kleine toegift gedaan op een pleintje en daarna afgemarcheerd richting de bus. Ter afsluiting van deze lange dag zijn we collectief met z’n allen naar een pizzeria gegaan waar per tafel een meterplank met diverse pizza’s werden geserveerd. En onder een potje bier en pizza hebben we hier nog een avondje gezellig nagezeten. En ook onze laatste logeernacht in San Felice sul Panaro.

Dag 3 – Zaterdag 25-02

Na het ontbijt van 9 uur was het tijd om onze spullen weer in te pakken en de slaapzalen schoon te maken en rond 11 uur waren we klaar voor vertrek richting Pont-Saint-Martin, waar we de laatste optredens van onze reis zouden gaan doen. Een reis van ongeveer 4 uurtjes dus voor velen mooi even wat extra tijd om de nachtelijke uurtjes in te halen. Eenmaal aangekomen bij de slaapgelegenheid alle bagage etc. weer uitgeladen en de kamers verdeeld. Tot half 7 ’s avonds hadden we nog even wat tijd om te chillen alvorens we gingen eten met wederom pasta op het menu, maar ook aardappeltjes met een stukje vlees. Hierna zijn we met de bus in 5 minuten richting centrum gereden voor een ‘verrassingsoptreden’. Opgesteld op een oude grote stadsmuur zijn we naar een pleintje gemarcheerd met ‘Rebel Yell’ en ‘Rhythm of the night’ om vervolgens een historisch spektakel over een legendeverhaal te aanschouwen. Je zou haast kunnen zeggen een soort van ‘Prins Carnaval’ verkiezing in oud Romeinse stijl maar toch leuk om te zien hoe carnaval in deze landen op een andere, eigen traditionele, wijze beleefd en gevierd word. Wat ikzelf begrepen heb van dit legendeverhaal is dat het heeft te maken met de oermens wat een soort van akkoord met de duivel heeft over een te bouwen brug over het water, maar dat het wel een persoonsoffer uit de gemeenschap kost.

Enfin..terug naar het plein, de winnaar van deze ‘Prins’ verkiezing komt voort uit onderlinge wedstrijden van stadswijken die gehuldigd wordt met een soort van overdracht van een keizersmantel. In oud Romeinse sferen uit de tijd van keizer Augustus werd de hele show aangekleed met keizer, Romeinse soldaten, jonkvrouwen, stadsbestuurders, duivel, waternimf etc etc. Het hele verhaal had zo uit de films van ‘The Gladiator’ of ‘Da Vinci Code’ kunnen komen en uitgevoerd worden als een Italiaanse opera. Na dit hele verhaal ruim drie kwartier te hebben aanschouwt werden we toch ook weer verrast met een groots vuurwerkshow. In een aansluitende streetparade van een half uurtje waren we weer aangekomen bij onze slaapgelegenheid waar op dat moment door de organisatie ook een feest werd gehouden. Ook wij werden uitgenodigd voor een drankje op het feest, voor de rest zijn de meesten nog even kort aan het nazitten geweest want de wekker zou weer vroeg afgaan.

Dag 4 – Zondag 26-02

Vroeg ging de wekker alweer voor het ontbijt van 7 uur, waarna wij in uniform pas om 9 uur vertrokken naar het ochtendoptreden. Al lopend door de heuvelachtige straatjes van Pont-Saint-Martin zijn we uitgekomen op een plein waar door elk aanwezig muziekorkest nog een kleine presentatie werd gedaan, waarna de hele optocht weer door de stad richting feestlocatie verplaatste. Hier zouden we gezamenlijk met alle optochtdeelnemers gaan lunchen en we nog even van de tijd gebruik maakten om een groepsfoto te maken, hoewel dit voor een aantal nog wel een hele (mentale) opgave was. Voor de vlieggroep was het de gelegenheid om de groep te verlaten zodat zij terug naar het vliegveld konden gaan. Voor de overige verkleinde groep was er in de middag nog een laatste grote parade te doen en dit keer geen lawaaiige optochtwagens maar kleinere wandelende verklede groepen van scholen, verenigingen etc. die eigenlijk net zoveel leuker waren om te zien. Ook waren alle legende hoofdpersonen aanwezig en met een kleine pauze om daarna nog eenmaal weer bergopwaarts terug te lopen richting het centrumplein. Aangezien we hier wat langer moesten wachten hebben we de tijd maar gebruikt om elkaar eens onder te strooien met alle aanwezige confetti. Uiteindelijk was het 6 uur dat we weer arriveerden bij onze verblijflocatie en na het douchen hebben we z.s.m. alle spullen weer ingeladen voor de terugreis. Door elkaar wat te helpen zijn we redelijk op tijd, rond half 8, ’s avonds weer met de bus vetrokken vanuit Pont-Saint-Martin richting Sneek. Na wederom etappes van 3,5 á 4 uur rijden zijn we maandag tegen het eind van de ochtend in echt Hollands snertweer verwelkomt in Sneek waardoor onze Italië reis nu echt voorbij was. Rest ons alleen de herinneringen en foto’s straks nog, maar kan wel stellen dat we fantastische dagen hebben ervaren en genoten hebben…en ja ook van het mooie weer ;).

Het is weer tijd om verder te gaan met onze seizoensvoorbereiding voor het WMC, maar tegelijkertijd ook druk bezig zijnde met een voor Advendo weer bijzonder uniek ‘once in a lifetime’ optreden in de Amsterdam Arena met DJ Armin van Buuren. Het bericht kwam als een verassing binnen en we zien er graag naar uit om dit te mogen doen op 12 en 13 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *